Három Polgár-lány, egy apa - hatalmas eredmények

Az apukát eredeti nevén Protyovin Lászlónak, Polgár Lászlónak hívják, tanár pedagógus, sakkedző. Pszichopedagógiát tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ezt már estin, közben tanárként dolgozott. 1980-tól lányai menedzsere is lett, ő volt edzéseiknek irányítója, 1998-tól a Magyar Sakkszövetség  elnökségi tagja.
Lányaival kapcsolatban tulajdonképpen egy tudományos kísérletet folytatott. Azt akarta bebizonyítani, hogy a magunkkal hozott adottságok nem olyan fontosak,  mint maga a nevelés. Azt, hogy egy bizonyos területre összepontosítva kics gyermekkortól sikereket érhetünk el, és a kezdeti sikerek pedig magukkal hozzák más területek eredményeit is.  Úgy gondolta, hogy ennek az elgondolásnak a bizonyítására a legjobb módszer a sakk, hisz itt az ÉLŐ-pontszám miatt a szellemi teljesítmény tökéletesen mérhető. 
Polgár Zsuzsa sakkíró, az 1980-as évektől a 2000-es évek elejéig tartó aktív pályafutása alatt a világ egyik legerősebb sakkjátékosa. 1996 és 1999 között női sakkvilágbajnok volt. Világbajnoki címet szerzett a klasszikus sakkjáték mellett rapid sakkban és villámsakkban is. Azt a teljesítményét, hogy mindhárom világbajnoki címet megszerezze valaki, idáig egyedül csak Magnus Carlsen tudta 2014 júniusban megismételni.
Polgár Zsófia, Sofia Kosashvili (Budapest,1974. november 9. –) sakkozó, női nemzetközi nagymester, kétszeres sakkolimpiai bajnok, U14 korosztályos világbajnok, rapid sakkban U20 junior világbajnok.
Polgár Judit (Budapest, 1976. július 23. –) magyar sakkozó, nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon a nyílt kategóriában, kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, nyílt kategóriában egyéni Európa-bajnoki bronzérmes, magyar szuper bajnok, U14 és U12 korosztályos ifjúsági világbajnok a fiúk között.
Polgár László elgondolását az eredmények maradéktalanul igazolták, más kérdés, hogy ez a nevelési módszer azért elég sok lemondással is jár. Persze sok pozitívuma is volt, hisz a lányok olyan helyeken járhattak, olyan embereket ismerhettek meg, amiket egy átlaggyerek még álmában sem.
De ha mindenkinél alkalmaznák e módszert, akkor viszont már semmi különlegessége nem lenne, és csak rengeteg zseni lenne - bizonyos téren - mivel már természetes lenne a sok-sok zseni - jóval kevesebb élménnyel...

Fotó: Napimix, Fortepan/UrbánTamás
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!