Hármasikrek születtek Kiskunfélegyházán 1940. karácsonya előtt egy nappalDe miért ilyen idős az édesanya? 
Akkori szinten nem idős az anyuka, hisz az ikrekkel már tíz élő gyermeke lett.  Ezzel együtt maximum negyven éves lehet, de inkább annyi sem...

És hát a kendő viselete sem tesz neki jót, meg a hármasikrek születése sem mehetett könnyen, nyilván császározták, akkoriban pedig az komoly műtétnek számított. 
1940.  december 23-án nagy dolog történt Kiskunfélegyházán. Hármasikrek születtek. Akkoriban ez még nagyobb szenzáció volt, mint manapság, hisz még csak természetes úton fogantak gyermekek. Előttük még az 1800-as évek végén, 1895-ben tudtak hasonló esetről.
Hármas ikrek, három lány. Dora Marika, Dora Rozália, és Dora Julianna. Édesanyjukat Drozdik Teréznek hívták, és az ikrek születésekor volt 7 élő gyermeke. A legnagyobb 21 éves, a legkisebb 4 éves. Édesapjuk Dora István kocsirendező volt a MÁV-nál, s úgy döntött, hogy a nagy esemény megér annyit, hogy az akkori MÁV-elnököt, Horthy István és feleségét kérje fel keresztszülőnek. Ők ezt a meghívást elfogadták, de a januári keresztelőn nem tudtak megjelenni, hisz pár nappal később született Horthy Istvánné kisfia is.  Így aztán az igazgatóhelyettes volt jelen a apa munkahelyének képviseletében, általa lett kézbesítve a keresztszülők 100 pengős adománya. 
Bár az apa a vasútnál, és 17 és 15 éves fiúk cselédként pénzt kerestek, lakhatásuk szűkös volt, az ikrek születése után meg még jobban kis helyen nyomorogtak, így aztán a keresztszülők kezdeményezésére gyűjtés kezdődött számukra. Össze is jött 3400 pengő, és mivel a család háza nagyon rossz állapotban volt, ezért ésszerű volt egy új ház építése. Ahhoz viszont kevés volt a pénz, ám dr. Rozsnyai Béla polgármester a Családvédelmi Alapból 2200 pengővel megtoldta az építési költségeket. Így tudták felépíteni végül egy három szobás, konyhás, kamrás házat. 

Ennek felavatásán aztán részt vettek a keresztszülők is, megtekintették a házat, felmérték még mire lenne szükség, és ígéretet tettek arra, hogy a hiányzó dolgokat még beszerzik.
Ennyi a történet. Hogy utána mi lett velük - nem igazán tudni. Legalábbis a neten hirtelenjében nem lehetett rábukkanni. 
Fotó: Fotó: Lakatos Vince (1907-1978) / Thorma János Múzeum /
<
loading...
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!