Hallottál az 1937-es füzesléci nyolcas ikrekről?

Nem? Hát csodálkozni éppen nem fogok rajta.
A Tolnai Világlapja 1937. március 31-i számában tette közhírré,(heti újságról van szó, ez volt az utolsó lehetőség, hogy április elseje előtt felrakjanak valami "meglepőt"... :) )hogy  egy dunántúli faluban, a legtöbb ember által nem ismert Füzeslécen Tóth Lajos hentesmesternek és feleségének nyolcas ikrei születtek.  Nagyjából két héttel a megjelenés előtt, tehát március 17. környékén.  


Mindezzel a történéssel - szerintük - három teljes fejhosszal megelőztük az addig világrekorder Kanadát, ahol az anya öt gyermeket szült, és mind az öt életben is maradt.  Így aztán, hogy nyolcat szült a hentesné - akinek még a nevét sem írják le, sem azt, hogy hány kisfiú, hány kislány született (nyilván lényegtelen szerintük egy ilyen információ) - hatalmas siker, főleg, hogy mindegyik baba életben is maradt, mivel már az is nagy dolog volt akkoriban, hogy három ikerből kettő túlélte a szülést. 
A cikk legfontosabb megállapítása, hogy Magyarország immár a szülési rekordban megelőzi Kanadát. 
Anyjuk állítólag 23 éves, és az volt a legnagyobb gondja, hogy miből neveli fel gyermekeit. Ám a jóságos állam felajánlotta, hogy orvosi felügyeletet ad számukra, és felnevelteti gyermekeit. Pont úgy, mint a kanadaiaknál... Már nagyocskák voltak, mikor hazakerülhettek, addig meg különlegességként mutogatták őket üvegezett falon keresztül. Később ezért kártérítést is kaptak. 
Így aztán Füzesléc falu csodajáró hely lett - bár még csak most adta hírül az újság a születést - sokan meg akartak győződni a hír valódiságáról.  Orvosok is mentek megcsodálni az eseményt. 
És igaz, hogy már a megjelenést megelőzően 2 héttel megszülettek a babák, mégis 48 órával a Tolnai Világlapban megjelenés előtt kapták csak a hírt telefonon. Ekkor aztán a fotóriporter nem tudott nyugodtan ülni a hátsóján, autóért telefonált, és fényképet akart készíteni.

A kép tanúsága szerint oda is ért, ahol a fényképet készítette. De hogy hol készítette, az bizony titok... :)  Egy nővér tartja kosárban az egyenként legalább háromkilós babákat, akik kéthetesek biztos nem lehettek a fotó készítésekor, mert akinek született gyermeke az tudja, hogy egy kéthetes baba még erősen másképp néz ki. Főleg egy nyilvánvalóan koraszülött. 
De hogy biztos legyen, hogy csak áprilisi tréfának szánta az írást a Tolnai Világlap (hisz március 31-én jelent meg a hetilapban):
Olyan, hogy Füzesléc község nem létezik, és soha nem is létezett.  De ha még ez sem elég, akkor
íme egy részlet a Többes /ikrek) születések Magyarországon - Kázsmér Rózsa és Schleiffer Ágnes kutatásából, közleményéből:

Az ikerszületések gyermekszám-megoszlására jellemző, hogy 99,0— 99,4 százalékuk kettős szülött. Hármasak is minden évben születnek, a négyesek előfordulása szórványos, az ötös ikreké pedig egészen ritka. Hazánkban 36 év alatt egyszer fordult elő ötös ikerszületés, 1933-ban. Érdekes jelenség, hogy négyes ikerszületés 1920-tól 1929-ig hat esetben, az utolsó hét évben csak két esetben történt. A harmincas években négyes ikrek nem születtek.

Úgyhogy kimondható, hogy a hír kacsa, valaki, valahogy megtalált egy régi cikket, valamiért komolyan vette, és nem nézett utána, hogy egyáltalán létezhet-e...