Hallottál az 1937-es füzesléci nyolcas ikrekről? - És az ABBA 1979-es debreceni látogatásáról?


Pedig még újságban is megjelent a hír, vissza is kereshető mai napig...
A Tolnai Világlapja 1937. március 31-i számában tette közhírré,(heti újságról van szó, ez volt az utolsó lehetőség, hogy április elseje előtt felrakjanak valami "meglepőt"... :) )hogy  egy dunántúli faluban, a legtöbb ember által nem ismert Füzeslécen Tóth Lajos hentesmesternek és feleségének nyolcas ikrei születtek.  Nagyjából két héttel a megjelenés előtt, tehát március 17. környékén.  

Mindezzel  három teljes fejhosszal megelőztük az addig világrekorder Kanadát, ahol az anya öt gyermeket szült, és mind az öt életben is maradt.  Így aztán, hogy nyolc gyermek érkezett  a hentes családjába  - akinek még a nevét sem írják le, sem azt, hogy hány kisfiú, hány kislány született (nyilván lényegtelen szerintük egy ilyen információ) - hatalmas siker, főleg, hogy mindegyik baba életben is maradt, mivel már az is nagy dolog volt akkoriban, hogy három ikerből kettő túlélte a szülést. 
A cikk legfontosabb megállapítása, hogy Magyarország immár a szülési rekordban megelőzi Kanadát. 
Anyjuk állítólag 23 éves, és az volt a legnagyobb gondja, hogy miből neveli fel gyermekeit. 
Ám a jóságos állam felajánlotta, hogy orvosi felügyeletet ad számukra, és felnevelteti gyermekeit. Pont úgy, mint a kanadaiaknál...  
Így aztán Füzesléc falu csodajáró hely lett - bár még csak most adta hírül az újság a születést - sokan meg akartak győződni a hír valódiságáról.  Állítólag az orvosok is egymásnak adták az ajtókilincset, mentek megcsodálni az eseményt. 
És igaz, hogy már a megjelenést megelőzően 2 héttel megszülettek a babák, mégis csak  29-én kaptak csak hírt felőlük. 
Ekkor aztán a fotóriporter nem tudott nyugodtan ülni a hátsóján, autóért telefonált, és fényképet akart készíteni.

A kép tanúsága szerint oda is ért, ahol a fényképet készítette. De hogy hol készítette, az bizony titok... :)  
Egy nővér tartja kosárban az egyenként legalább háromkilós babákat, akik kéthetesek biztos nem lehettek a fotó készítésekor, mert akinek született gyermeke az tudja, hogy egy kéthetes baba még erősen másképp néz ki. Főleg a nyilvánvalóan koraszülött... 
 És most akkor pontosítsuk a dolgot: a cikk valóban megjelent a Tolnai Világlapjában - pusztán annyi különbséggel, hogy áprilisi tréfának szánták. Amiért mégis elhíresült az az volt, hogy két oldalra íródott. Pontosabban egy egész lapra. És bizony sokan voltak olyanok, akik csak az első oldalt olvasták el. 
Pedig ha áthajtanak a másikra is, akkor megtudhatták volna a valóságot, hogy jópofa a hír, de nem kell komolyan venni. 
Nagyjából  olyan, mint a Hajdú-Bihari Naplóban 1979. április 1-én megjelent hír:
De hogy biztos legyen, hogy csak áprilisi tréfának szánta az írást a Tolnai Világlap (hisz március 31-én jelent meg a hetilapban):
Olyan, hogy Füzesléc község nem létezik, és soha nem is létezett.  De ha még ez sem elég, akkor
íme egy részlet a Többes /ikrek) születések Magyarországon - Kázsmér Rózsa és Schleiffer Ágnes kutatásából, közleményéből:

Az ikerszületések gyermekszám-megoszlására jellemző, hogy 99,0— 99,4 százalékuk kettős szülött. Hármasak is minden évben születnek, a négyesek előfordulása szórványos, az ötös ikreké pedig egészen ritka. Hazánkban 36 év alatt egyszer fordult elő ötös ikerszületés, 1933-ban. Érdekes jelenség, hogy négyes ikerszületés 1920-tól 1929-ig hat esetben, az utolsó hét évben csak két esetben történt. A harmincas években négyes ikrek nem születtek.

Nagyjából olyan hír volt ez, mint ami majd évtizedekkel később, 1979. április 1-én megjelent a Hajdú-Bihari Naplóban.
Aki olvasta, mindenki felkapta a fejét, hogy nemá'... tényleg jönnek? De jó lesz... Ki kéne valahogy menni... 
Aztán meg pár másodperc múlva beugrik - a' fenébe, hisz április 1 van... bolondra vettek...
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!