Ezt a munkát biztos, hogy nem vállalnád el semmi pénzért...

Régen a juhász szakmához hozzátartozott.
Nem végezték sokan már az ezredfordulón, de pár tíz évvel előtte ismert beavatkozás volt.
 A herélést, és annak különleges módját, a foggal történőt is -  két okból végezték a haszonállatokon.  Ha úgy gondolták, hogy adott egyed nem megfelelő a továbbtenyésztésre, vagy pedig a hím állat vérmérséklete olyan volt, hogy nem lehetett vele bánni, veszélyeztette a rá vigyázó embereket, vagy a többi állatot. 

A herélt állat jóval kezesebb lett, és gyorsabban is fejlődött. 
Többféle herélési módot ismertek, a juhászoknál hosszú ideig a legelterjedtebb módja ennek a beavatkozásnak a foggal történő ivartalanítás volt. Ez annyit tett, hogy a herezacskót felmetszették, és a heréket foggal húzták ki. Lényegében az egész országban elterjedt  volt, sőt ismerik a lappok, a mongolok, de még az ausztrálok is. 
Ezt a beavatkozást általában ivarérés előtt végzik el az állatokon. A pásztorok a kivágott heréket tojással fogyasztották el, de amúgy szinte minden állatorvos kedvelt csemegéje. 
Az ivartalanítás után a birka ürü lett, vagy ürütoklyó. 
Olyan is előfordult, hogy valami miatt nem sikerült a beavatkozás, ilyenkor komor... lett. Ha pedig későn heréltek egy kost , akkor cap lett belőle. 
Az ezredfordulón még végeztek hasonló beavatkozást, de már akkor is csak elvétve. Nem azért, mert nem bíztak meg a juhtartók a herélőben, hanem egyszerűen annyira alacsony volt a gyapjú ára, hogy nem volt már érdemes tartani. 
Állítólag ez a módszer kisebb fertőzési veszéllyel járt, mint másfajta, és kevesebbet is szenvedett vele az állat, mert pillanat alatt történt. 

Ürünek bár néhány hetes korukban herélik a kosokat, de drága a tartásuk, hisz az igazán jó falat majd 4-5 éves korban lenne belőlük. 
Ráadásul manapság kereslet sem igazán van a húsukra.
A fotó amúgy teljesebb, de a facebook és a google óhajainak megfelelen nem látszik rajta a művelet. De könnyen rákereshető a Google kereső segítségével... És egy cikk is íródott még 1999-ben erről a témáról, erre a linkre kattintva olvasható.
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!