Ez vajon melyik mesterség cégére lehet?Ahol mesterember lakott, ott kint volt a ház falán a cégér is

Bognár, vagy bodnár?
Először is nézzük, mit jelent a cégér...
A cégér valójában egy régi reklám volt. Nagyon régen még nem volt mindenki számára elérhető újság, sem más lehetőség a reklámozásra, így aztán a lehető legegyszerűbb megoldáshoz folyamodtak, ami persze akkoriban kézenfekvő volt, és egyedüli lehetőség - a bejárat fölé helyezett cégtáblához, ami szerencsés esetben egy pillanat alatt értelmezhető volt, aki rápillantott tudta: itt milyen mesterember dolgozik.


Mester, mivel cége csak mesternek volt. Márpedig mester csak nagysokára lehetett valaki. Végig kellett járnia a ranglétrát egészen a tanoncságtól kezdve, és mire elkészíthette mestermunkáját, addigra már meglett ember lett. Manapság is, ha kimondjuk ezt a szót teljesen más tartalommal bír, mint egy szakmunkás. Mert ez utóbbi bár a szakma alapjait megtanulta már, de ahhoz, hogy igazá


n értsen hozzá - még hiányzik a sok éves tapasztalás...
Ez a cégér igencsak sikeres reklámnak mondható, hisz egy pillanat alatt eldönthető mit takar. Nyilván olyan ember lakik itt, aki minimum szekérkerékkel foglalkozik. Mivel ez egy szekérkerék, fából készült, egy az egyben.
A szekerek, szánok, kocsik mestere pedig a bognár volt.  Az asztalos szakma egy részterületének is tekinthető, de mégsem.  Hiába dolgozik nagyjából ugyanazokkal a szerszámokkal, vésővel, fúróval, fűrésszel, esztergával, gyaluval... Olyan részterület, amihez egy hagyományos asztalosnak értenie nem kell. 
Voltak olyan kerékgyártók, akik csak a kerekek javításával foglalkoztak, mert ehhez értettek legjobban, de olyanok is, akik az egész szekér, kocsi, és hintó javításához, gyártásához is értettek. Ők voltak a kocsigyártók. Mivel egy kocsinál már a kovácsmester munkája is szükségeltetik, ők már a kovácsokkal összedolgozva végezték munkájukat, és egy céhet is alkottak velük. 
Egy kerék elkészítése egyáltalán nem könnyű művelet, ennek is meg van a technikája. Először forrázzák, majd melegítik - ez az edzés, majd faragják, és hajlítják.  Ehhez külön szerszámjuk van, hajlító padnak hívják. Majd jön a küllők kifúrásának ideje. És persze ott a kerékagy, ami manapság már esztergán készül. 
Ő a bognár mester, aki főleg kereket gyárt. 
A bodnár pedig hordókat. Nem mindegy...

Fotó: Magyar Néprajzi Lexikon
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!