A hetvenes évek végének sorozatgyilkosa volt... Egy ország kereste...
1979. júliusában egy olyan bűntény történt Magyarországon, amit a rendszerváltás előtti időszak legnagyobb, és legmegdöbbentőbb bűnelkövetéseként tartanak számon.

 Akkor még csak annyit tudtak az emberek, hogy megöltek egy szolgálatát teljesítő rendőrt. Felfoghatatlannak tűnt az egész, és hatalmas port kavart az országban. 
Ebben az időben a rendőr az tabu volt, igencsak ritkán fordult elő, hogy valaki egyenruhás ellen forduljon. 
 Minden rendőr, minden nyomozó, minden járőr a tetteseket kereste, a Televízióban, Rádióban rendszeresen közölték az információkat, a lakosság is segítette a nyomozást, amennyire csak tudta. Ekkor viszont még csak egy gyilkosságról tudtak.
Ám később kiderült, hogy ez valójában az egész történésnek csak egy szeletkéje volt, és egy későbbi bűncselekmény előkészítésének szánták. 
 A terv Soós Lajos agyából pattant ki, tettestársa volt még György József, és Németh István, utóbbi 19 éves. 
 Soós mindössze 5 osztályt végzett, utána bűnelkövetésből - főleg lopásokból tartotta fenn magát. Már gyermekkorában követett el erőszakos bűncselekményt, amit utólag bizonyítani nem lehetett, 20 éves korában pedig egy betöréses lopás után a sértettet a Dunába dobták - ezt is megúszta, mert nem lehetett rábizonyítani a bűncselekményt. 
 1968-ban egy fiatal pénzügyőrt öltek meg, Pataki Károlyt, aki akkor mindössze 24 éves volt, majd 1972-ben egy özvegyasszonyt raboltak ki és öltek meg. 
 1979. júniusában egy vecsési kocsmában italozott az épp gyermeke születését ünneplő Borai Lajos, akinek felajánlották, hogy kocsikukkal elviszik, majd a későbbi rendőrgyilkosság főpróbájaként az út menti kukoricásban megölték. 
 Már a jó pár évvel előtti pénzügyőr gyilkosság is, és az eltervezett rendőrgyilkosság is a fegyverszerzés miatt történt, hisz a megszerzett fegyverekkel később bankrablást akartak elkövetni.
 A hármas, akiket végül elítéltek a rendőr, és a kisgyermekes fiatalember megöléséért ezekben a bűncselekményekben már együtt dolgozott, és közösre tervezték a későbbi bankrablást is. 
 Soós bűntársa, György József szintén - akárcsak Soós is - a sopronkőhidai börtönben ült, Németh pedig úgy csapódott hozzájuk, hogy György József munkatársa volt az István Kórházban. 
 Július 9-én hajnalban a XVIII. kerületi Üllői úton elmentek kocsijukkal az ott álló őrbódéig, ahol Gyulai Károly főtőrzsőrmester teljesített éppen szolgálatot, és eljátszották, hogy műszaki problémájuk van. 
A főtőrzs segíteni akart, ekkor Soós egy féltengellyel leütötte a rendőrt. 
Elvették a pisztolyát, de hiába kutatták át a bódét, nem találták meg a gépfegyvert. Így aztán a rendőrt berakták a csomagtartóba, és úgy gondolták, hogy elviszik messzebb, ám észrevették, hogy feléledt, ekkor leálltak az út mellé, és kivégezték az akkor már magatehetetlen embert. Utána pedig elásták a közeli kukoricásban. Három hónapba telt, míg sikerült megdönthetetlen bizonyítékokat találni, Soóst október 8-án tartóztatták le, és a kihallgatások során derült fény régebbi ügyeire, a rablógyilkosságokra. 
 Úgy próbált meg kibújni az igazságszolgáltatás alól, hogy elmebetegnek tettette magát, de a vizsgálat kiderítette, hogy ilyenről szó sincs, sőt, ahhoz képest, hogy milyen kevés iskolát végzett ugyancsak jó felfogóképességgel rendelkezik. 
 Végül mind Soós Lajost, mind György Józsefet kötél általi halálra ítélték. 
Soós az ítélethozatalkor rosszul lett.
Egy évvel később hajtották végre a halálos ítéleteket.
. A harmadrendű vádlottat, Németh Istvánt, aki akkor még 19 éves volt - fiatal korára való tekintettel  életfogytig tartó, azaz ténylegesen 25 éves fegyházra ítélték, és 2000-ben feltételesen szabadlábra helyezték. 
Azóta más jellegű, családon belüli  bűntettet követett el... 
Fotó: Friedmann Endre https://index.hu/nagykep/2018/11/05/friedmann_endre_nagykep/
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!